Thursday, August 21, 2008

dania sakit...dia tidak mengencing

selasa baru2 ni...malam itu...2nd time dania nangis kuat. fes time dulu nangis kuat sbb kena tegur ngan cik pon. kali ni kitorang sgt blur. tak tau apa yang tak kena ngan dia. lepas 3 jam dia nangis baru la dapat agak kenapa. u know why? seharian dia x mengencing. gosh! kalut la pi klinik. dah le masa tu dh kul 11. nasib baik la kawasan umah parents ada satu klinik 24 jam. k lokasi klinik dah dapat dikesan. wat's next? owk owh...ummi tertinggal dania nye MyKid n surat beranak n kad panel kt umah shah alam. redah je la. harap2 klinik bole terima. sampai klinik terus register. nasib baik la kerani tu tak kisah. masa ni dania dh penat nangis. tak sekuat sejam yang lepas.so dia merengek skit2.masuk bilik doc. doc tengok perut dia. doc cakap tak bole dibiarkan. kena refer ke hospital. berderau darah kitorang. kitorang pilih KJMC. tempat dania bersalin.
sampai2 je mintak ngan nurse nak jumpa dr sy*d. nurse cakap doc dah balik. kalau nak jumpa gak kena admit. fine! i said ok la kita masuk wad. sebab dah kalut sangat. tetiba datang sorang doc ni. dr. s*ima.dia ckp kalau admit pon dr sy*d tak kan datang melainkan betol2 emergency. pulak dah. no point la admit malam tu kalau tak dapat jumpa doc. macam2 la. dia suggest suruh bagi dania minum ubat selsema supaya dia tido. masa ni dania dah tertido atas bahu aku. penat sangat menangis kot. sian dia. rasa sayu je tengok dia. so kitorang beli la ubat tuh.
sebab sok nak g KJMC, nak tak nak kena balik umah shah alam amik sume dokumen dania. alhamdulillah dania tdo je sepanjang jalan.
sepanjang malam tu dia tdo. menyusu pon tak sangat. tapi aku la yang tak lena tdo. neves tunggu ari esok. bangun pagi dania gembira. senyum kepuasan sebab tdo lena.check pampers dia. yeay!! akhirnya dia kencing gak. tapi sikit jek. tak macam biasa. so kitorang tetap amik keputusan nak g KJMC.
sampai KJMC we r da fes patient! yeay! tak yah tunggu lama2. doc check dia n suggest admit. doc nak buat ultrasound n observe dania. ok la admit je la. lagipon kitorang guna PMCare. satu sen tak yah bayar. hehe..bila lagi nak guna kn??
sepanjang aritu elok plak dania nye pengencingan. malam tu doc datang check dia n bagitau ultrasound dania ok. pundi tak bengkak. tak de infection pada urine. alhamdulillah. thank God.
so ari khamis dah bole kuar wad. pastu doc suggest amik cream untuk kulit muka dia. pastu untuk rashes bontot pon doc suggest guna cream lain. doc ni bagus. ubat yang dia suggest memang ubat paling bagus. paling bagus tentu lah mahal kn?huhu..nasib baik la guna insurans. kalau tidak botak la kepala ummi n baba.
sepanjang duk kat wad tu macam2 penyakit kanak2 kitorang tengok. masa duk bilik 331, anak cina tu ada infection kat paru2 dia. duk bilik 318 plak, anak kakak tu kena asma n pening sebab tulang hidung dia membesar dengan menyenget. banyak kali pindah bilik sebab aircond. aircond tak berapa sejuk.
apa2 pon memang satu pengalaman yang menakutkan la bila baby nangis sebab kita tak tau apa yang tak kena ngan dia. ye la baby hanya tau nangis jek. sowi la dania. ummi bole jadi lemau plak aritu. bole plak tak pasan dania tak mengencing. huhu..~~


2 comments:

missdreamcatcher said...

Ummi Mien.. I tktau pun you ade blog. Lainkali gtau awai2 tau supaya memberi sumber bacaan yg lebih kepada diriku ini diopis. hehe

tk sbr nk jupe baby. bile ek?

ummi mien said...

oooppss..sowi ye missdreamcatcher. bukan tak nk announce. segan la. baru tulis skit2 jek. hehe...ni le percubaan kali ke3 register blog.selalunya register mesti mls nk tulis...~~

dis few weeks bz skit sbb nk pdh umah. pastu next month dh pose kn?huhu..bila ek? any suggestion?