Saturday, October 17, 2009

Dear Dania, hepi suweet 17 MO !!!



Alhamdulillah, syukur kepada Allah kerna permata hati kami ni dah 17 bulan umor nye!


Owh...nak cite sket kejadian seblom umor Dania 17 tahun.

Masa kitorang tdo kat Paka minggu raya arituh, Dania mengalami sembelit. Menangis beria-ia sebab susah nak berak. Kalut gak sebab perjalanan kami maseh jauuuuhhh lagi. Nasib baik kitorang dah decide nak tdo umah Anjang. Atas idea kreatif hubby, Dania dapat melepaskan hajat dengan jayanya. Hari berikutnya Dania demam. dan bermula episod perang makan ubat.

Disebabkan Dania ni degil tak moh makan ubat, demam dia berlarutan sampai seminggu. dan juga cirit birit. Terus kitorang pegi ke specialist kat Bangi. Kalu nak jumpa paed Dania kat KJMC tu jauh sangat la plak. tak de pilihan kami ke az zahra. Doc terus suh admit sebab result tunjuk Dania nye white blood cell tinggi dan ada virus.

Pengalaman tengok Dania kena amik contoh darah dan proses nak pasang pistol kat tangan dia memang meletihkan. tak padan ngan demam. bole plak dia melawan doc masa nak buat sume keja2 tuh. doc bedung tangan dania bole kuarkan balik tangan dia. haaihh...end up malam tu Dania tak moh tdo atas katil spital sebab dok teringat kejadian di atas. kul 2 pagi baru lelap. itupon setelah penat.

jadi kitorang stay kat hospital selama 3 ari. alhamdulillah suhu badan Dania dah mula turun bila masuk hari ke2. Doc sebenarnya heran tengok Dania. sebab wpun demam, Dania tetap aktif dan selera makan nye tinggi.

To Dania, hepi suweet 17 months old. dun notti2 n jangan asek nanges je bila kena tinggal ngan mak ha. enjoy ur life k!

"how is it? mengancam tak i pakai cermin mata gelap nih?"

Dania suka pasan jadik orang besar. pakai kasut Ummi dan heret ke hulu hilir. haih...dah pandai berangan tuh.

"Auntie Yabeet, Dania dah pandai kohi tau. hikhikhik..."
-Dania akan korek hidung nye bila disuruh. baguih betol pemahaman Dania dalam bab cenggini.hahaha...

"Saya suda ada 10 batang gigi-5 di atas dan 5 di bawah"
-gigi Dania yang atas dah jadi kuning sebab Dania tak berapa suka gosok gigi. isk...isk...malunyea.
According to doc, let it be as baby/toddler really need her time to do it as a routine.

"Ok tak saya posing cenggini?"-suda pandai posing bila mengadap kamera

Dum...dum...dum...meh main bunga api ngan Dania. Dania siyes enjoy tengok bunga api yang berapi2.
-slumber je main bunga api wpun tak cukup umor lagik. haih...

"Bismillah..." Dania suda tau apa itu kitab Quran bila kita mintak dia amek. Dan lepas tu Dania akan baca Quran ikut bahasa suka hati dia.

7 comments:

zue said...

schuweeetttnye dania...hehe..dh besar okay...sgt comel bace quran gune bhs suke hati die..hahhaha..

azya said...

cheeky dania!!!
muka nakal je..haha.
mana gambar aku ngan dania ni...miennn!!!!!

Rose said...

Dania is soooooo sweett...

cneo osman said...

dania mcm anak mat salleh...btw..sejak akhir nie aku suka tgk cite awan dania..hahahha

chu said...

dania dah pandai jalan???

-inay- said...

uwaaaa...comeinye dania kohi....auntie sgt impressed dania,good job!

Mimiamilia said...

comeinya daniaaaa...mcm ummi nyer jugak :D