Thursday, June 11, 2009

Cloth Diaper~Yes or No?

Semalam aku dah order satu keping Cloth Diaper(CD) jenama Lunatots dari momslittleones.

Idea ni datang bila aku baca blog Intan. Rupa2nya idea asal ni datang dari Dayang. Dia yang beria-ia pekenalkan CD ni kat derang (Intan dan Ujie). Yang kelakarnya dua2 siap pesan suruh bagi testi bila Dania dah pakai CD tuh.

Arini aku dok google apa2 yang berkenaan dengan CD. Apa yang paling aku risau cara2 nak basuh CD tu sendri. Apa peralatan/bekas yang diperlukan dan jenis detergent yang seswai. Sebab dalam CD ni ada macam2 jenis fabric. Yang paling nak kena jaga adalah wool. Jadi aku dah jumpa satu website yang sangat2 berguna dan komited dalam bagi ilmu cara2 nak guna CD. Aku maseh tak de idea lagi sebab CD tu pon aku belum nengok lagi jadi main agak2 je la. Apapon nanti aku nak diskus mende ni ngan hubby. Secara ekonomikal memang menjimatkan cuma satu yang wat aku risau; mak aku. Nak ke dia guna CD ni??!!

Some info that really useful to me...

;) The 4 Major Cloth Diaper Types -Prefolds, AIOs and AI2s, Pocktes, & Fitteds





derived from diaperjungle

Website diaperjungle ada sume info yang diperlukan oleh ibu2 yang nak cuba2 guna CD. Rasa agak lega dengan penerangan yang ada. Kalu agak2 was-was dengan jenama sabun, kat situ dah ada senarai sabun yang ok. Memang sabun yang ada tu dari oversea. Guideline ingredients sabun tu yang kita nak guna masa nak pilih sabun. Kalu dah rasa was-was tahap cipan, haa buat je sabun sendri. Kat situ pon ada diberi resipi untuk buat sabun.


Here the list of our local suppliers:

srisuri
momslittleones
ezmotherhood

As usual produk CD yang masuk mesia adalah made in china. Jadi tak dapat nak judge tahap ketahanan nye memandangkan kat mesia ni trend guna CD macam baru lagi je.

Kalu prestasi Dania guna CD ni ok tak de la lagi pasni acara hunting pampers sale. hahhaha...plus ummi dan baba dapat la save banyak dari situ. hikhikhik...

Apapun happy viewing and shopping! xoxo

10 comments:

Mama Maryam said...

Hwehehe teruja bukan? takpe try dulu satu, Intan kata ok, aku tgh try2 lagi ni.

ummi mien said...

teruja gak sebab nampak penjimatan yang amat. juz wondering my mum tu bole terima ke? how bout ur MIL? last 2 weeks jumpa family in law ko kat kenduri. MIL ko cite pasal kehebatan maryam menyorok dalam laci. nakal sungguh anak ko. hikhikhik...

lydzar said...

mien..aku pon dh lama baca2 psl CD, tp takde hidayah pon nk pakai sbb nyer malas nk urus pasal basuh membasuh ni lah kuikuikui!! pemalas punye mama..

cd yg ko beli tu ko bleh baca more kt www.lunatot.com..

azya said...

wpun aku bukan seorang ibu lagi, aku mcm interested je ngan CD ni.sebab apa tau, sbb KIUTTTTTTT~!!!

oh semestinyer esok2 bila aku dah ada anak sendiri, aku akan memastikan dia kiut sentiasa :)

ummi mien said...

uiks...che an. hang ni btoi2 la kuat berangan. aahhahaha...kelakar la komen ko.

nanti aku snap pic dania pakai CD khas utk tatapan ko.

che' li, apsal ko tak nak guna? aku teruja nak guna tapi maseh konpius dan blur. hehehe...

lydzar said...

mien..
sebab nya, kena basuh, sidai,lipat,etc etc..

mcm baju lah kan..byk keje..aku plg tensen menguruskan baju-baju nih..sgt byk keje nyerrr..

kalo la ada baju pakai buang, aku beli gak kot hahaha

tp tak dinafikan la, CD menjimatkan uwang for long term dan eco friendly, baby selamat dari bahan-bahan kimia dlm drypers dan juga sesuai utk anak2 yg ada ekzema or kulit sensitif nih..

tgk, betapa aku tau akan kelebihan CD, tp blom dpt hidayah ok :P

auni said...

haha liza, nak pakai CD pun kene dpt hidayah ke? meh lah aku doakan semoga Allah bukakkan pintu hati ko untuk beli CD dan pakaikan kat anak2 ko.hehehe..

aku ekceli dah lama tau pasal CD ni sebab baca blog my friend sibuk promote pasal mende ni.and dia kata (xtau lah betul ke x) disposable pampers take 200 years to be decomposed ok.sebab tu lah dgn semangatnya aku nak guna CD bila dh ada anak nnt.poyo kan.hihi

ummi mien said...

yup. dania sendri ada ekzema sebab tu kitorang rasa ada keperluan utk guna CD nih.

mmg byk keja pon kalu btol2 fully nk pki CD ni. dan kalu btol2 nk guna nanti, nak kena purchase dry bag for travelling plak.

mimi, bagus la kalu ko dh plan nak pkikan utk baby. plus beli la awal2. rsnya oversea lagi better quality kot. kat sana mcm2 brand. rs cam nak srh je khairil tlg belikan. hehehe...

lydzar said...

mimi : aku rasa semua benda yg mcm baru perlukan hidayah utk dimulakan kot..
mayb sbb aku ni bukan pecinta alam sekitar yg tegar..tu yg lmbt nk terbuka hati kot :P

Dayang Balkis said...

Mien, apa pkembangan cd ko??jgn pk complicated sangat..time aku nk start pkaikan dhani pon naik juling mata aku bce info psl cd..aku tau yg basic2 je, apa nk pilih, cara basuh n cara nk monitor bb pkai cd..alhamdulillah ok la so far,,dengan terjebaknye intan dan ujie sharing knowledge makin meriah some more depa lebih advance sekarang..aku pulak dok tgu testi dari depa..

slamat maju jaya..